Booklaunch and Solo-expo Bas Meeuws

Boekpresentatie en solotentoonstelling ‘Flower Pieces’ van Bas Meeuws

 Op  zondag 16 juni verschijnt het boek ‘Flower Pieces’ van de fotograaf Bas Meeuws en opent Galerie Wilms de gelijknamige solo tentoonstelling. De opening wordt ingeleid door Maartje van den Heuvel,  conservator fotografie van de Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden.

Bas Meeuws’ foto’s zijn van een ouderwetse schoonheid en tegelijk radicaal hedendaags. Bloem per bloem stelt hij zijn stillevens samen, maar dan wel digitaal: de basis voor Meeuws’ monumentale werken zijn digitale foto’s van individuele bloemen. Ze knipogen naar de Hollandse meesters van de zeventiende eeuw: hun zin voor luxe, maar ook hun oog voor het vergankelijke.

Om te kijken naar de bloemen van Bas Meeuws moet je je blik vertragen. Kijk je te gehaast, dan zie je gewoon een vaas met bloemen, en dat is dat. Kijk je beter, dan zie je dat de bloemen stuk voor stuk een grote schoonheid hebben. Je ziet de lichtglans op een blad, de sierlijke buiging van een steel. Je blik tast bloemblaadjes, insecten en bladnerven af, dwaalt door het landschap achter de bloemen, en blijft hangen op de vaas, met zijn uitgesproken vorm en tekening. Nu begint het je op te vallen dat er dingen wringen: de maatverhoudingen tussen de bloemen zijn vreemd, het spel van licht en schaduw heeft iets raadselachtigs.

Goed kijken is voor het oog wat het proeven van een verfijnd gerecht is voor de tong. Het werk van Bas Meeuws verleidt je om je gezichtsvermogen aan te wenden voor puur zintuiglijk genot.

Ons kijken volgt de blik van de kunstenaar. Meeuws heeft een scherp oog voor de rijkdom aan vormen, kleuren en texturen van bloemen, insecten en vogels. Hij kijkt er intensief naar, of het nu in zijn eigen achtertuin is, in een stadspark, de tuinen rond het Muiderslot, de Hortus Botanicus in Leiden, of de grootse natuur van Taiwan. Camera, software en druktechnieken zijn verlengstukken van het onovertroffen menselijk oog. Hij gebruikt techniek om dat wat hij gezien heeft, terug te geven aan ons, de kijker. Zie maar, zeggen zijn zwijgende bloemstillevens, hoe mooi het is. Een lust voor het oog.

De perfecte schoonheid van bloemen wordt verhevigd door de vergankelijkheid ervan. Waar het leven zo uitbundig bloeit, is de gedachte aan de dood nooit ver weg. Een dissonante verwelkte bloem of een dreigende wolkenlucht brengen wrijving in het beeld, en een lichte onrust in het gemoed.

Kijk, geniet, en kijk opnieuw.

Gelijktijdig met de boekpresentatie opent de gelijknamige tentoonstelling ‘Flower Pieces’.   De tentoonstelling zal worden ingeleid door Maartje van den Heuvel,  conservator fotografie van de Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden.

Tekst: Anneke van Wolfswinkel  (fragment uit het boek Flower Pieces)