Colour my day

Colour my day,

Bas Meeuws en Arjan van Arendonk

De Nederlandse schilderkunst staat van oudsher bekend om de fraaie bloemstillevens, die vanaf de zestiende eeuw vervaardigd werden. Dat het schilderen en fotograferen van bloemen nog steeds hedendaags en vernieuwend kan zijn wordt bewezen door kunstenaars zoals Arjan van Arendonk en Bas Meeuws.

Bas MeeuwsBas Meeuws is een fotograaf, die het traditionele, Hollandse genre van het bloemstilleven nieuw leven inblaast. Bas Meeuws componeert zijn foto’s zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem, één en al luxe en pracht. Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt.  In de tentoonstelling tonen we enkele werken die Bas Meeuws als hommages aan de Chinese schilder Sanyu (1901 – 1966)heeft gemaakt.  Sanyu  wordt beschouwd als de Chinese Matisse vanwege onder meer zijn lijnvoering. Hij was een van de eerste Chinese kunstenaars die naar Parijs vertrok om te studeren. De bloemstillevens die hij schilderde waren bijna onmogelijke constructies met bloemen uit verschillende seizoenen. Voor Meeuws zijn deze bloemstillevens aanleiding om een nieuwe reeks werken te maken met  bijzondere composities en een typerend kleurgebruik.

 

Arjan van ArendonkDe werken van Arjan Van Arendonk zijn een ware lust voor het oog en  laten zich het beste omschrijven als kleurrijke, florale composities. Een geborduurd ijsvogeltje fladdert rond tussen pasteus geschilderde bloemmotieven.  Wie  beter kijkt ziet dat van Arendonk voorgedrukte stoffen gebruikt als ondergrond voor zijn schilderijen.

Sinds enkele jaren werkt  van Arendonk behalve met acryl ook met siliconen die hij op de stof aanbrengt.  Van Arendonk dekt delen af, spaart motieven uit en voegt motieven toe. De siliconen vermengt met kleurpigmenten geven een prachtig drie dimensionaal effect.  De siliconen stellen hem in staat om het spel van afdekken en transparantie nog verfijnder toe te passen.