MARIA DUKERS

Maria Dukers painted initially on glass. Quickly her work evolved to three-dimensional objects in Plexiglas.

The proportions and the line work of her Plexiglas objects are inspired by the geometric drawings of Felix De Boeck from the twenties.

The works of Maria Dukers, of formation architect are strongly sculptural, understandable with her background as an architect.

The purity of the lines, as well as the harmonious proportions reminds us also of the artists of the Stijl, in particular Theo Van Doesburg. Color is created by mixing the light with the superposition of several plates.

Saying it with her proper words: "The placing of the light in space". Capturing the light in the space. The space is made up of volumes and planes from Plexiglas. Essential is the light vibration in the constructed space. With different points of view the observer experiences different nuances in the works.

The work of Maria Dukers looks sober, almost minimalist. She manages the essential.

Eerst schilderde Maria Dukers op glas maar snel evolueerde haar werk naar driedimensionale objecten in plexiglas. De verhoudingen en de strakke lijnvoering in haar werk zijn geïnspireerd op de geometrische tekeningen van Felix De Boeck van de jaren twintig. De werken van Maria Dukers, architect van vorming zijn sterk sculpturaal.

De zuiverheid van de lijnen, het uitgepuurde en de harmonie in de verhoudingen doen ons denken aan de neoplastische principes van De Stijl. Door de achter elkaar geplaatste platen mengt het licht de kleuren.

Om het met haar eigen woorden te zeggen: ‘Het in de ruimte brengen van het licht’, het vatten van het licht in de ruimte.

Essentieel is de lichtvibratie in een geconstrueerde ruimte opgebouwd uit volumes en vlakken uit plexiglas. De bewegende toeschouwer ervaart steeds verschillende nuances in de werken.

Het werk oogt sober, bijna minimalistisch. Maria Dukers slaagt erin om enkel het essentiële te behouden.